18 март, 2016. године

Православни манастир Доњи Брчели налази се у истоименом црмничком селу. Оснивање се везује за почетак 15. Вијека, и Јелену Балшић, која је подигла првобитну манастирску цркву „просте израде“, на чијим темељима је подигнута нова црква, већих димензија.

Испод пода нове цркве изграђена је засведена просторија која је за вријеме Шћепана Малог служила као тамница. Шћепан мали је од краја 1786. године, био стално настањен у Брчелима, а у овом манастиру је убијен и сахрањен.

Црква светог николе манастира Доњи Брчели је данашљи изглед добила 1861. године, заслугом краља Николе. При манастиру је радила основна школа која је 1868. године из горњег манастира Брчели пребачена у доњи манастир. Са сјеверне стране се зграда школе наслањала на саму цркву. Манастир је рестауриран и 1891. године, а зграде конака и школе струшене су у току Другог свјетско рата.

Обновљена манастирска црква је једнобродна грађевинаправоугаоне основе, зидана је правилним каменим тесницама, слаганим у хоризонталне редове, дугачка око 16.5 метара, а широка 6.5 метара. На западној фасади цркве, изнад улазних врата налазе се двије камене плоче, једна испод друге, са грбом и монограмом краља Николе и годином обнове цркве, 1861. године.

Црква посједује особену декорацију, типичну за архитектуру романтике; испод дровног вијенца са јужне стране и кровног вијенца апсиде постављен је фриз аркадица са конзолама од бијелог ружичастог камена и највероватније потичу са храма Јелене Балшић. На поду је назначена основа старије цркве.

Оставите Коментар